субота, 5 грудня 2015 р.

ПОВАЖАЮЧИ ПРАВО ВИБОРУ.

      16 березня 2014 року жителі Кримського півострова проголосували за возз’єднання з Росією. Днями пізніше Рада федерації РФ включила Крим і Севастополь в склад Росії на правах суб’єктів федерації. Який відсоток голосів було віддано на  «референдумі» за возз’єднання з Росією (20, 30 чи 90), зараз немає ніякого значення. Проголошення «результатів» того референдуму було очікуваним, тому і не викликало у кримчан бурю негативних емоцій, тим більше – масового спротиву. Поведінка кримчан в березні минулого року – це оцінка політики української влади, оцінка діяльності української держави. Це – історичний факт. Це – їх вибір. В цивілізованому світі право вибору людини, як і людської спільноти, прийнято поважати.
     Якщо людина своїми діями, навіть без будь-якої спроби їх пояснити, дала мені зрозуміти, що вона не хоче мати зі мною нічого спільного, чи варто мені доганяти її і пропонувати свої послуги? Думаю, не варто. Якщо вона пізніше  передумає і звернеться за допомогою, це буде зовсім інша справа: від помилки ніхто не застрахований. Але нав’язувати свої послуги, коли мене про це ніхто не просить, я б не став. Тому для мене не те щоб дивною, а неприйнятною є діяльність української держави по відношенню до Криму: продовження відносин, ніби нічого і не трапилось.

     Заява пана Яценюка про готовність уряду затвердити перелік товарів для продажі в Криму свідчить, що пріорітетом для цього уряду є тимчасові матеріальні вигоди, а не моральні засади – наприклад, совість, чи національна гідність. Ніколи і ніхто в світі ще не став поважати державу, яка сама себе не поважає. Ніхто з такою державою серйозних порядних справ мати не наважиться. Це тільки Яценюк разом з деякими чиновниками-високопосадовцями можуть втратити совість, гідність та повагу до себе. А для древнього українського народу ці категорії вибрані давно і надовго, можливо й назавжди, і не стали такими, що легко втрачаються. Історія України є цьому беззаперечним доказом. Держава, яка ігнорує вибір народу, приречена на небуття.

Немає коментарів:

Дописати коментар