середа, 20 січня 2016 р.

ЯК ПРОСТО ЖИТИ БЕЗ ПАМ'ЯТІ

    Чи буде для кого-небудь з читачів новиною, що ми живемо в світі протиріч, зіткнень, війн і запеклої боротьби за виживання? Скоріше всього, ні. Більше того, ми впевнені, що гроші та велике багатство – всьому вина. Дехто з нас вважає, що основна боротьба йде між високодуховним східним світом і бездуховним західним, між СРСР (Росією) та США. Дехто переконаний, що наше світле майбутнє бореться з загниваючим минулим. Як кажуть, у кожного своя правда, або своя казка.
    Справжня сутичка йде не між Сходом і Заходом або капіталізмом і комунізмом, а між освітою і пропагандою. Ці слова відомого львів’янина Мартіна Бубера, професора Франкфуртського і Єрусалимського університетів, філософа та громадського діяча, сказані ним більше півстоліття тому. Газета «New York Times», яка назвала Бубера «одним з великих мислителів століття», після його смерті в 1965 році писала, що «людство втратило одного з великих своїх синів, єврейство втратило найвидатнішого сина, Ізраїль втратив своє сумління».
    А що втратили ми, українці? Мабуть, нічого особливого. Хіба, як завжди, пам’ять. Історичну пам’ять.
    Ця стаття – продовження теми, піднятої мною в попередній статті «Мої пріоритети» щодо того, яку мову і чию історію нам потрібно вивчати і чітко пам’ятати все своє життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар